Jessica Williamson, ειδικός σε θέματα σανού και χορτονομής, AGCO
Η παρασκευή σανού είναι συχνά μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο, όπου οι ώρες μετράνε και η εξισορρόπηση της ποιότητας του σανού και της αποδοτικότητας της μηχανής είναι επιτακτική ανάγκη. Παρόλο που τα μηχανήματα σανού έχουν μια τυπική συνιστώμενη ταχύτητα PTO και ταχύτητας εδάφους για λειτουργία, οι αγρότες και οι χειριστές μερικές φορές δεν ακολουθούν αυτές τις συστάσεις λόγω χρονικών περιορισμών ή άλλων προσωπικών πεποιθήσεων.
Η χρήση χορτοσυλλέκτη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το άχυρο για την επιβράδυνση της αναπνοής, την αύξηση της ξήρανσης και τη βοήθεια στην ομοιόμορφη ξήρανση σε όλο το χωράφι, ειδικά σε χαμηλές και υγρές περιοχές του χωραφιού.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell, η Massey Ferguson διεξήγαγε μια δοκιμή στο Canton των ΗΠΑ σε μια δεύτερη κοπή μικτού χόρτου σε κρύα εποχή. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση της ταχύτητας εδάφους του ξηραντικού και της ταχύτητας περιστροφής του PTO στην εξάπλωση της σάρωσης και την κάλυψη του εδάφους. Το ξηραντικό της Massey Ferguson λειτούργησε σε 2 διαφορετικές ταχύτητες εδάφους με 2 διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής του PTO.
PTO RPM x Ground Speed(Km/h) |
---|
540 RPM x 6.5 km/h |
440 RPM x 6.5 km/h |
540 RPM x 16 Km/h |
440 RPM x 16 Km/h |
Λόγω της βροχής οι μετρήσεις ποιότητας δεν ελήφθησαν σε αυτή τη δοκιμή.
Πλάτος εξάπλωσης
Με 540 στροφές PTO οδήγησε σε μικρότερο πλάτος σάρωσης από ό,τι με 440 στροφές PTO. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος εξάπλωσης της σάρωσης, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η ξήρανση του χόρτου, μειώνοντας την αναπνοή και αυξάνοντας ενδεχομένως την ποιότητα του χόρτου(Σχήμα 1).
Σχήμα 1. Πλάτος που διασκορπίστηκε η χορτονομή σε διάφορες δοκιμές PTO RPM x Km/h
Κάλυψη εδάφους
Η μεγαλύτερη ποσότητα εδαφοκάλυψης εμφανίστηκε στη δοκιμή 540 RPM x 6,5 Km/h, ακολουθούμενη από 440 RPM x 6,5 Km/h, οι οποίες ξεπέρασαν και οι δύο την ποσότητα εδαφοκάλυψης που προέκυψε από τις δοκιμές των 16 Km/h (Σχήμα 2). Αυτό υποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από τις στροφές PTO, η κίνηση με ταχύτητα 6,5 Km/h μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην επαρκή κάλυψη του εδάφους από ό,τι η κίνηση με υψηλή ταχύτητα για το ξηραντικό.
Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κάλυψης του εδάφους, τόσο πιο ομοιόμορφα μπορεί να εκτεθεί το άχυρο στο ηλιακό φως και στη ροή του αέρα, αυξάνοντας το ρυθμό ξήρανσης και μειώνοντας την αναπνοή, οδηγώντας ενδεχομένως σε βελτιωμένη ποιότητα ζωοτροφών.
Σχήμα 2. Ποσοστό του εδάφους που καλύφθηκε σε διάφορες δοκιμές PTO RPM x Km/h
Ύψος χλοοτάπητα
Η ταχύτητα κίνησης 6,5 km/h έδωσε το μεγαλύτερο ύψος, ανεξάρτητα από την ταχύτητα περιστροφής του PTO, ενώ η ταχύτητα κίνησης 16 km/h οδήγησε σε μικρότερο ύψος της σάρωσης . Μεγαλύτερο ύψος σάρωσης και η μεγιστοποίηση της εδαφοκάλυψης μπορούν να λειτουργήσουν μαζί για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ξήρανση του σανού.
Συγκριτικά μιλώντας, η μεταβλητότητα του ύψους σάρωσης x μεταχείριση δεν οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα μεταξύ των διαφόρων μεταχειρίσεων - δεν μπορούν να προσδιοριστούν πειστικά στοιχεία από αυτή τη δοκιμή ότι η ταχύτητα του εδάφους ή η ταχύτητα περιστροφής του PTO επηρεάζει τη μεταβλητότητα του ύψους της σάρωσης
Σχήμα 3 και 4. Μέσο ύψος (cm) και μεταβλητότητα ύψους (cm) μετά την κατεργασία με σάρωση σε διάφορες ταχύτητες PTO RPM x ground.
Η αποτελεσματικότητα της συγκομιδής μπορεί να βελτιστοποιηθεί ακολουθώντας τις συστάσεις του μηχανήματος και συμβάλλοντας στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και βέλτιστης συγκομιδής της χορτονομής. Σύμφωνα με αυτή τη δοκιμή, η ταχύτητα περιστροφής 440 στροφών PTO είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πλάτος εξάπλωσης της σάρωσης, που ενδεχομένως οδηγεί σε ταχύτερη ξήρανση και ταχύτερη διακοπή της αναπνοής - και τα δύο οδηγούν σε μεγαλύτερη συνολική ποιότητα χορτονομής. Η κίνηση με 6,5 χλμ/ώρα οδήγησε σε μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης του εδάφους σε σύγκριση με την κίνηση με 16 χλμ/ώρα - που ενδεχομένως οδήγησε σε ταχύτερη ξήρανση και μεγαλύτερη ποιότητα χορτονομής.
- Στροφές στροφών PTO στροφείς στο συνιστώμενο εύρος 440-450
- Ταχύτητα εδάφους στα 6,5 - 8 Km/h
Βιογραφικό γεωπόνου
Η Dr. Jessica Williamson είναι ειδικός σε θέματα άχυρου και χορτονομής για την AGCO. Η εξειδίκευση της Jessica Williamson αφορά την ποιότητα, τη διαχείριση και την παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και τη διατροφή μηρυκαστικών και την αλληλεπίδραση φυτού-ζώου. Η Jessica είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή δοκιμών στο πεδίου με εξοπλισμό για σανό και χορτονομή, την εκπαίδευση του προσωπικού και των πελατών της AGCO σε θέματα διαχείρισης χορτονομής, παραγωγής και διατροφής των ζώων και τη συνεργασία με την ομάδα Green Harvest σε τρέχοντα προγράμματα χορτονομής.
Η Jessica είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science στην επιστήμη των ζώων από το Morehead State University (Morehead, Ky.), πτυχίου Master of Science στην επιστήμη των ζώων (διατροφή μηρυκαστικών) από το University of Arkansas (Fayetteville, Ark.) και διδακτορικού διπλώματος στην επιστήμη των φυτών και του εδάφους (αγρονομία ζωοτροφών) από το University of Kentucky (Lexington, Ky.). Η Τζέσικα κατάγεται από αγελαδοτροφική επιχείρηση στο δυτικό Μέριλαντ.
Κοινοποιήστε